Mathantverk från den jämtländska fjällvärlden

 

Vallgårdens Bär ligger i byn Vallrun, i  den nordvästra delen av Krokoms kommun, Jämtlands län. Vår destination är Ansättfjällen, vilket också är vårt högsta fjäll med sina 1090 möh.

Vi bor vid sjön Åkersjön, i den södra änden av sjön ligger byn Vallrun, en liten by med bara 15 fastboende. Nästa by är Åkersjön i den norra änden av sjön. där är ca 25 fastboende. Fortsätter man 9 km till kommer man till byn Bakvattnet vid Ansättens fot och sjön Bakvattnet. Där finns ungefär lika många fastboende som i Vallrun. inte många fastboende men inom vårt område har vi ca 700 fritidshus.

Vårt område är ett turistområde där du kan vandra, fiska, cyckla ( i Åkersjön finns en bikepark) gå den berömda Blomsterleden upp till Ansättens topp. Många leder är nu färdigställda och idag kan föreningen Blomsterleden erbjuda 12 olika vandringsleder genom vår vackra natur.

På vintern kan du åka skidor på längden och utför, åka skoter och pimpla.

Mathantverkare i området är Vallgårdens bär och Skärvångens Bymejeri.

Vi har byggt ett nytt produktionskök på 220m2 med en liten gårdsbutik och ett café. Cafét är mest öppet på vintern då vi har flest människor i området.

Här på sydsluttningen odlar vi svarta/ röda vinbär och rabarber. I skogarna och på myrarna plockar vi blåbär, hallon, lingon, kråkbär och hjortron. Men också svampen förstås.

Varken det vi odlar eller bären i skogarna besprutas så våra produkter är naturliga och ekologiska.

I våra produkter finns inga konserveringsmedel och heller inga färgämnen annat än de som naturligt ingår i bären.

Våra produkter får sin lyxiga smak från klimatet som råder här i fjällen. Det är sommarens långa ljusa nätter och höstens varma dagar och kyliga nätter som gör att bären blir extra söta och smakrika och det ger produkter som sticker ut smakmässigt och med hög färgrikedom. Det gör också att bären har en hög halt av vitaminer och antioxidanter.

I vårt nybyggda produktionskök förädlar vi våra produkter med varsam hand och med kärlek till mathantverket. Detta är småskaligt hantverk från början till slut vilket innebär att vi har kontrollen över allt från råvara till färdig produkt.

Det är med stolthet vi erbjuder det till dig.

Under de fem år vi haft produktionen igång har vi vunnit 5 guldmedaljer, 1 silver och 2 bronsmedalj i "Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk" , med deltagare från hela Norden.

Detta borgar för en hög kvalitet både på produkterna, vår kompetens och i tillverkningen av våra produkter.

             

Guldmedalj 2013

Rabarberchutney 2013, Rabarbernektar 2014, Svarta vinbärsnektar 2015, Lingonnektar och Lingonglögg 2016. 

 SilvermedaljBlåbärsalsa 2015
 Bronsmedalj 2014

Dessertsås på hjortron och cognac 2014, Blåbärsnektar 2015.