Ärlig mat är härlig mat! 

Vallgårdens Bär är ett litet familjeföretag som ligger i byn Vallrun i nordvästra Jämtland. Vi förädlar småskaligt och hantverksmässigt bär och örter från jämtländska skogar och fjäll, och på bergssluttningen odlar vi rabarber och vinbär.

Vi brinner för genuint mathantverk och äkta smaker. Bären kallpressas och förädlas varsamt för att bevara så mycket smak och näringsämnen som möjligt, och vi lägger inte till eller tar bort något i onödan. Hos oss förekommer inga genvägar, utan vi tror på att ge våra råvaror den respekt de förtjänar. 

Vi använder inga konstgjorda aromer, smakförstärkare eller konserveringsämnen, och vi odlar utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Dels för att vi inte vill använda sådant, men också för att det inte behövs.

Fjällklimatet här ger friska, robusta bär och örter som är sprängfyllda av smak och färg. Långa dagar och svala, ljusa nätter gör också att de växer och mognar långsamt, och blir fulla av vitaminer och antioxidanter. 

 Råvarornas smaker påverkas i hög grad av väder, vind och jordmån. Liksom årgångsviner får våra produkter olika smaktoner beroende på årstidernas växlingar och säsongens och jordens förutsättningar. Därför formar vi produkten efter råvaran, och känner oss fram vid varje enskilt kok. När man jobbar mitt i naturens nyckfulla skiftningar så måste man anpassa sig.  

På Vallgårdens Bär är människan och handen närvarande genom hela processen. Vi känner våra produkter väl, och det är med stolthet vi erbjuder dem till dig.

Vi är certifierade av Eldrimner, som via Länsstyrelsen i Jämtland, har regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk för att utveckla och bevara kunskap om mathantverk. Klicka på bilden här nedanför så hittar du mer information om Eldrimner och vår certifiering. 

SM i Mathantverk är en årligen återkommande tävling med deltagare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna och Åland. Här är de medaljer vi vunnit hittills.