Här kan du läsa lite om våra nyttiga svenska bär.

Blåbär: Blåbär är fullproppade med antioxidanter, och är bra för hjärtat, håller hjärnan skärpt, immunförsvaret i topp och synen skarp. De nya kunskaperna om bärens nytta för kroppen gör också att svenska blåbär är mycket eftertraktade ute i världen.

Blåbären kan användas som färska eller till sylt, saft,dessertpaj,  En välkänd klassiker är blåbärssoppa.

Blåbär är gott att äta och är ett av de vanligaste vildväxande bären i Sverige.  Blåbär har ett högt näringsinnehåll. Det finns fler nyttigheter som fiber, vitaminer och mineraler, många olika bioaktiva ämnen finns också. Dessa bioaktiva ämnen skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar enligt nya rön.

Lingon: Lingon är ett riktigt nyttigt superbär som innehåller både mineraler och vitaminer.  Antioxidanter och ämnen som kan läka och förebygga urinvägsinfektioner finns också enligt svenska oberoende studier. Bäret är rikt på vitaminer A, B, C och E-vitamin. Mineraler och andra nyttiga ämnen är det gott om, fosfor, järn, kalium och kalcium. Alla våra nektar har en sockerhalt som speglar den naturliga sockerhalten i varje bär. Det skiljer lite grand beroende på hur mycket syrlighet/sockerhalt bäret har naturligt.

Lingon är ett riktigt nyttigt superbär som innehåller både mineraler och vitaminer.  Antioxidanter och ämnen som kan läka och förebygga urinvägsinfektioner finns också. Bäret är rikt på vitaminer A, B, C och E-vitamin. Nyttigheter är det gott om fosfor, järn, kalium och kalcium.

Hallon: Hallon är kanske det mest användbara bäret vi har i Sverige eftersom det är så smakrikt. Exempel på användningsområden, förutom färsk konsumtion och efterrätter, är saft, sylt, gelé, vin, måltidsdryck och smoothie. Den starka smaken gör att du kan blanda hallon med mindre smakrika bär som t.ex. slånbär. Hallonens blad använder du färska eller torkade i ett gott örtte. Plocka helst hallonbladen under juni månad eftersom de unga bladen innehåller mest näringsämnen. 

Hjortron:Hjortron är nyttigt och är mycket C-vitaminrika, fyra gånger mer än apelsin, innehåller även fibrer och magnesium.

Rabarber: Desserter med rabarber och en smarrig rabarberkaka är klassiker i det svenska köket! Och farmors rabarbersaft är ju en av barndomens höjdare…